Butter chicken (Murgh Makhani)

Nadat we laatst bij een foodtruck heerlijke butter chicken aten, besloten we het zelf eens te proberen. We vonden online een recept en het resultaat was heerlijk. En minstens zo belangrijk: lekker simpel en (vrij) snel klaar. Kortom, ultieme moeite/genot verhouding.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de marinade:

  • 500g kipdijfilet in stukjes
  • 150ml yoghurt
  • 2 teentjes knoflook, geperst / gehakt
  • 1 el fijngesneden verse gember
  • 1½ tl garam masala
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl rode chilipoeder
  • 1 tl zout

Voor de saus:

  • 2 el olijfolie
  • 2 el ghee (of 1 el boter, 1 el olie)
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst / gehakt
  • 1 el gember, fijn gehakt
  • 1½ tl gemalen komijn
  • 1½ tl garam masala
  • 1 tl gemalen koriander
  • 400 g tomatenblokjes (1 blik)
  • 1 tl rode chilipoeder (of naar smaak)
  • 1 tl zout (of naar smaak)
  • 150 ml crème fraîche of slagroom
  • 1 el suiker (optioneel)
  • ½ el kasoori methi (gedroogd fenegriekblad, optioneel)
  • bosje verse koriander

Bereiding

  1. Maak de marinade: meng in een kom yoghurt, knoflook, gember, garam masala, kurkuma, komijn, rode chili poeder en zout. Voeg de kip toe en roer goed door. Laat dit minstens 30 minuten marineren – maar bij voorkeur een nacht in de koelkast.
  2. Verwarm olie in een grote braadpan. Bak de kip in 2 of 3 porties ca 5-6 minuten aan. Schep uit de pan.
    Je hoeft de kip niet gaar te bakken, want hij gaart later in de saus. Aanbaksels in de pan: Yum! Die roer je straks weer los als je de saus maakt.
  3. Verwarm de ghee (of boter+olie) in dezelfde pan. Fruit de uien aan (5-6 minuten)
  4. Voeg knoflook en gember toe en fruit een minuutje, Voeg dan de gemalen koriander, komijn en garam masala toe en fruit dit nog zo’n 20 seconden. Snuif die heerlijke geur eens op 🙂
  5. Voeg de tomaten, chili poeder en zout toe. Roer de laatste aanbaksels los door de saus, en laat deze dan 10-15 minuten zonder deksel sudderen. De saus krijgt een diepe bruin-rode kleur.
  6. Haal de pan van het vuur en doe de inhoud in de blender. Draai tot een gladde saus. Voeg eventueel een paar eetlepels water toe (doen wij nooit 🙂 )
  7. Doe de saus terug in de pan. Voeg de crème fraîche of slagroom toe, en eventueel de suiker en kasoori methi. Doe de kip erbij en laat dit nog zo’n 10 minuten zachtjes sudderen.
  8. Garneer met verse koriander. Lekker met naans, rijst en een komkommersalade.

Variaties

  • Bak de kip op de BBQ aan voor een heerlijke rooksmaak
  • Maak er eens een koriander-limoen rijst bij: Basmati rijst koken met afgepast water, handje peperkorrels, limoen zest. Na het koken iets af laten koelen en limoensap en gehakte verse koriander erdoor.

Bron

Butter Chicken (Murgh Makhani)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *