Albóndigas (gehaktballetjes met pittige tomatensaus)

Spaanse gehaktballetjes met pittige tomatensaus.

Ingrediënten

Voor 4 personen.

saus:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 grote tenen knoflook, geperst
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • ½ theelepel gedroogde chillies (chilipeper), verkruimeld
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • 200 ml rode wijn
  • 400 g tomaten, in stukjes gesneden
  • 1 reepje sinaasappelschil
  • 1 theelepel suiker

albóndigas:

  • 500 gr half om half gehakt
  • 1 theelepel Spaanse gerookte paprikapoeder (pimenton, verkrijgbaar bij Dille & Kamille)
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • 2 royale eetlepels platte peterselie, fijngehakt, plus extra voor de garnering
  • 1 klein ei, geklopt
  • 3 eetlepels witbrood, verkruimeld
  • 1 eetlepel melk

Bereiding

  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de uien tot ze zacht maar nog niet verkleurd zijn. Bak de knoflook en oregano 1 minuut mee.
  • Schep de helft van de uien in een kom en laat ze afkoelen.
  • Voeg de verkruimelde chillies en het komijnpoeder toe aan de rest van het uienmengsel en bak 30 seconden mee.
  • Doe de rode wijn, gesneden tomaten en sinaasappelschil erbij en laat 30 minuten zachtjes koken tot de saus iets ingedikt is.
  • Breng op smaak met zout en peper. Voeg de suiker toe om de smaak van de tomaten te neutraliseren.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Doe het gehakt bij de afgekoelde gebakken uien, samen met paprikapoeder, komijnpoeder, peterselie, ei, broodkruimels en melk. Zout en peper naar smaak toevoegen.
  • Kneed het gehakt met de handen tot alles goed gemengd is
  • Draai ca. 20 gehaktballetjes ter grootte van een walnoot.
  • Verhit de rest van de olie in een grote koekenpan en bak de albóndigas in porties bruin. Voeg indien nodig extra olie toe.
  • Schep de albóndigas bij de pittige tomatensaus en laat 30 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur.
  • Strooi er voor het serveren extra peterselie over.

Bron

“Een tafel vol kleine hapjes”, Annie Rigg, ISBN 9789023013471, met wat kleine aanpassingen.

Tips

  • Deze verrukkelijke gehaktballetjes met pittige tomatensaus kun je van tevoren klaarmaken en vervolgens opwarmen in een braadpan of oven. Ze smaken zelfs nog lekkerder als je ze een dag van tevoren maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *