Indische sperziebonen-vleesschotel

Lekkere Indisch-achtige schotel. Weinig werk, lekker, gezond en niet duur. Ook lekker met Paksoi of Chinese kool in plaats van sperziebonen.

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 150 a 200 gr rijst
  • 400 a 500 gr verse sperziebonen
  • 200 gr runderreepjes (of bijvoorbeeld filetlapjes in reepjes)
  • 1 ui
  • 1 flinke eetlepel pindakaas
  • 2 theelepels sambal Oelek
  • 1 theelepel gehakte/geperste knoflook
  • Geraspte kokos (40 gr)
  • Ketjap manis
  • Melk
  • Olijfolie om in te bakken

Bereiding

  • Zet water op voor de rijst. De bereiding van de rijst bespreek ik verder niet
  • Maak de sperziebonen schoon (eindjes eraf etc.) en breek/snij ze door.
  • Zet de sperziebonen in een klein laagje water op het vuur.
  • Verhit olie in een braadpan en bak hierin de ui glazig.
  • Voeg het vlees en de knoflook toe.
  • Goed roeren tot het vlees rondom bruin is.
  • Voeg de pindakaas toe.
  • Voeg als de pindakaas gesmolten is de sambal, een scheut ketjap, melk en heet water toe. (als dat kan het kookvocht van de sperziebonen gebruiken).
    Hoeveelheden ketjap, melk en water moet je een beetje mikken. Gewoon wat toevoegen, even goed roeren en dankijken en  proeven wat er nog nodig is.
  • Roer de kokos erdoor.
  • Roer de sperziebonen erdoor.
  • Laten koken tot het vlees goed gaar is.

Tips

  • Goede pindakaas om mee te koken bevat minimaal 90% pinda. Veel ‘eigenmerk’ pindakazen bevatten erg veel meel en zijn daardoor minder geschikt. Aldi en Lidl hebben goede pindakaas, ook die van Calvé is goed. (maar laat je niet afschrikken om gewoon te gebruiken wat je in de kast hebt staan)
  • Kokos is nogal duur in de supermarkt. Als je die in de buurt hebt kun je het beter bij de toko of ‘Turk’ halen. Daar heb je 500 gr voor ca 2,50.
  • Ook lekker (sappiger) met Paksoi of Chinese kool. Die groenten niet apart koken, maar toevoegen als de ui glazig is en dan een paar minuten meebakken.

Bron

Zelf bedacht

Een gedachte over “Indische sperziebonen-vleesschotel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *