Saté met venkel en mango

Satétjes met een heerlijke groente-fruit combi. Smaakt geweldig bij elkaar.

Ingrediënten

Voor 2 personen

Voor de satétjes:

  • 200 gr varkensfiletlapjes, hamlapjes of kipdij
  • Marinade
    • Eetlepel olijfolie
    • Ketjap manis, ongeveer 20ml
    • 2 tenen knoflook
    • Stukje gemberwortel (of Djahé uit een potje)
    • 1 stengel sereh (lemon grass)
    • Theelepel sambal oelek
  • Satésaus (als je rijst kiest wil je misschien iets meer satésaus maken dan dit)
    • 25 gr pindakaas
    • 20 ml ketjap manis
    • 20 ml melk
    • 20 ml water
    • 2 tenen knoflook
    • theelepel sambel oelek
  • Klein handje sesamzaadjes
  • Klein handje pinda’s
  • 4 satéprikkers
  • Margarine oid om in te bakken

En verder:

  • 500 gr krieltjes, gekruide aardappelpartjes of rijst
  • 1 (rode) ui
  • 100 gr kastagnechampignons
  • 1 venkelknol
  • 1/2 mango (rijp) (alternatief: nectarine)
  • Versgemalen zwarte peper

20170607_181726

Voorbereiding

Liefst de dag van tevoren het vlees al marineren.

  • Snijd het vlees in blokjes
  • Snijd gember en lemon grass fijn
  • Pers de knoflook
  • Meng het vlees met de ingrediënten van de marinade
  • Dek af en zet koel weg

Kort voor (of tijdens) bereiding:

  • Maak de satéprikkers nat en rijg de gemarineerde vleesblokjes eraan.

Bereiding

  • Bereid aardappeltjes/rijst
  • Snijd de ui in dunne halve ringen
  • Verhit olie in de koekepan/hapjespan en bak de ui
  • Snijd de champignons in plakjes en bak mee
  • Verwijder het harde hart uit de venkel, snijd de rest in dunne reepjes en bak mee
  • Maal wat zwarte peper over het groentemengsel
  • Bak groente zachtjes en schep af en toe om
  • Bereid de satésaus
    • Doe de pindakaas in een sauspannetje en laat zachtjes smelten
    • Meng water, melk en ketjap toe en roer goed
      Kan zijn dat hij na een tijdje pruttelen wat dik wordt, dan voeg je nog wat toe. Verhouding water, melk, water is ongeveer 1:1:1
    • Meng geperste knoflook en sambal erdoor
    • Laat even zachtjes pruttelen
  • Als alles bijna gaar is bak je de satéstokjes (ongeveer 5 minuten, maar afhankelijk van de grootte van de vleesblokjes).
  • Hak intussen de pinda’s in kleine stukjes en bak deze in een droge koekenpan samen met de sesamzaadjes
  • Snijd de mango in stukjes en meng door het groentemengsel
  • Opdienen:
    • Leg de satéstokjes op de borden, verdeel de saus erover en daar overheen de sesamzaadjes en pinda’s
    • Groentemengsel ernaast, strooi er nog even wat versgemalen peper over
    • Rijst of aardappeltjes ernaast

Tips

  • Kijk even naar de ingrediënten van je pindakaas. Om zelf pindasaus te maken, wil je pindakaas met een zo hoog mogelijk percentage pinda’s hebben. Huismerken Lidl en Aldi zijn goed, veel andere huismerken minder
  • Normaal voeg ik meer ingrediënten toe als ik zelf satésaus maak (bijv. gember, koriander, kokos, cayennepeper), maar in deze combi is dat niet nodig als het vlees goed gemarineerd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *