Cheesecake met geitenkaas

In Toronto kreeg ik in een restaurant als toetje cheesecake met geitenkaas. Lekker!! Dat was ik verder nog nooit ergens tegengekomen. Inmiddels heb ik het zelf geprobeerd en het experiment is zeer geslaagd.

Houd je van cheesecake en van geitenkaas? Zeker proberen!

In siliconenbakvorm

Benodigdheden

Een cheesecake kun je het beste ‘au bain marie’ verwarmen (volgens Nigella Lawson 😀 ). In een waterbadje dus. Daarom heb je nodig

  • Waterdichte bakvorm (bijv. siliconenvorm)
    of een springvorm en alufolie.
  • Braadslee o.i.d. waar de vorm in past.
  • Oven, mixer etc.

Ingrediënten

Bodem
Er zijn heel veel cheesecake recepten vinden. Met vele verschillende bodems die je kunt proberen. Belangrijkste ingrediënten:

  • 150 gram koekjes.
    Mijn favoriet: gemberkoekjes, te koop bij Ikea
    Ook veel gebruikt: bastognekoeken of digestives.
    Als ik geen gemberkoekjes heb, voeg ik wat kaneel en djahé (gemberpoeder) toe.
  • 75 gram roomboter

De vulling

  • 400 gram verse geitenkaas (ik gebruik van die schijven, zie tips)
  • 200 gram verse roomkaas
  • 3 hele eieren
  • 3 eierdooiers
  • 100 a 150 gr witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • Sap van 1 citroen

Bovenop

  • 250 – 400 gr zoete en frisse vruchten, bijvoorbeeld bosbessen, frambozen, kersen

Bereiding

  • Verwarm de over voor op 180
  • Als je een springvorm (of andere niet-waterdichte vorm) gebruikt: pak de buitenkant in alufolie (zie ook tips onderaan)
  • Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier
  • Stamp de koekjes fijn. Ik doe ze in een kom en gebruik een vijzel om ze stuk te stampen. Vaak aangeraden: koekjes in een zak en rollen met een fles.
  • Smelt de boter en meng door de koekjes
  • Verdeel de koekjes over de bodem van de vorm en druk aan met de bodem van een glas
  • Zet de vorm in de koelkast
  • Doe alle kaas in een kom er roer romig. Kan met de hand of met mixer op matige stand
  • Mix de eieren en dooiers erdoor
  • Mix de citroensap erdoor
  • Mix de suiker erdoor. Hoeveelheid naar smaak. Ik heb tussen 100 en 150 gr gebruikt
  • Haal de vorm met de bodem uit de koelkast en controleer dat de bodem mooi 1 stevig geheel is. Zo niet, laat nog even koelen
  • Verdeel de vulling gelijkmatig over de bodem
  • Verhit water
  • Zet de taart in de braadslee en giet het water in de braadslee totdat het water ongeveer tot halverwege de hoogte van de taart komt.
  • Zet de taart (met braadslee en al natuurlijk) in de oven
  • Bak ongeveer 55 minuten. De bovenkant moet in elk geval gestold zijn
  • Laat de taart rustig afkoelen
  • Verdeel de vruchten over de bovenkant van de taart
  • Laat de taart nog een paar uur verder koelen in de koelkast

Tips

  • Ik gebruik schijven zachte geitenkaas. Bijvoorbeeld van de Aldi of Lidl. President heeft ze ook:
  • Voor de roomkaas gebruik ik een kuipje ‘verse kaas’ of ‘verse roomkaas’ (naturel). Monchou kan ook, is vergelijkbaar van smaak maar wat stijver en heel veel duurder. Is in deze combinatie niet nodig, geitenkaas is stevig genoeg
  • Als je een springvorm gebruikt: test vooraf of het alufolie er voldoende omheen kan en of hij dan niet lekt als je m een stuk onderdompelt in water. Zonde van je taart als je er te laat achterkomt dat het lekt (yep, dat is me gebeurd, 2x zelfs)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *