Havermoutkoek met appel

Ontzettend lekkere koeken/gebak. Verslavend lekker en heel gemakkelijk en snel te maken. Als er iets te vieren is vragen mensen altijd meteen of ik die lekkere koek weer heb gemaakt.

Nu met glutenvrije variant.

Ingredienten:

Voor ongeveer 16 stukken

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram lichte bruine basterdsuiker
  • 100 gram havermoutvlokken
  • 160 gram roomboter of margarine
  • 2 appels
  • rozijnen
  • eventueel cranberries (uit de vriezer/vers)
  • kaneel + eventueel andere koekkruiden
  • zout als de boter zoutloos is

Voorbereiding:

  • Oven voorverwarmen op 175°C
  • Appels schillen. Klokhuizen uit appels halen, appels in schijfjes snijden.
  • Boter smelten (doe ik zelf in een schaaltje in de magnetron)

Bereiding:

  • Meel, suiker, havermout en kaneel/kruiden mengen.
  • Gesmolten boter er doorheen mengen.
  • Eventueel wat zout erdoor (even proeven).
  • Rozijnen en eventueel cranberries toevoegen.
  • Laag bakblik invetten of bakpapier op de bodem leggen.
  • Het deeg op de bodem van het bakblik verdelen en aandrukken (ongeveer 2 cm dik, komt niet zo precies).
  • Appelschijfjes op het deeg leggen.
  • Bakplaat midden in de oven zetten en ± 45 a 60  minuten bakken op 175° C
    Als het nog heet is, is het nog zacht. Laat het dus even rustig afkoelen voordat je probeert uit de vorm te halen.

Glutenvrij

  • Ingrediënten: Vervang het zelfrijzendbakmeel voor zelfde gewicht havermout + wat bakpoeder
  • Maal de extra havermout fijn in de keukenmachine, meng er wat bakpoeder door (verpakking geeft aan hoeveel je nodig hebt).
  • Maak de koek gewoon volgens recept, maar vervang het zelfijzend bakmeel door de gemalen havermout.

Bij serieuze glutenallergie is havermout uit de supermarkt niet OK, haal dan speciale, glutenvrije havermout.

Tip:

  • Je kunt dit gebak goed een paar dagen bewaren, gewoon in een goed sluitend plastic bakje. Ik vind het daar zelfs lekkerder van worden.
  • Gewone oven lijkt beter te werken dan hete lucht oven. Heb je alleen hete lucht, dan moet je mogelijk wat meer experimenteren voor het juiste resultaat.

Een gedachte over “Havermoutkoek met appel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *