Pompoenrisotto met (blauwe) kaas en noten

Heerlijke herfstrisotto. Ik vind ‘m zelf heel lekker met blauwe kaas erdoor. Maar je kunt er ook geitenkaas door doen. Of bijvoorbeeld alleen wat Parmezaanse kaas bovenop

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 1 (rode) ui
  • 125 gr champignons
  • 1 middelgrote flespompoen (precieze hoeveelheid niet belangrijk)
  • risottorijst voor 2 personen (ongeveer 160 gram)
  • 2 handjes pecannoten (of walnoten)
  • 200 ml witte wijn
  • 1 groentebouillonblokje voor 0,5 l bouillon
  • Stukje blauwe kaas (of geitenkaas)
  • knoflook naar smaak (2 a 3 tenen?)
  • zout
  • peper
  • rozemarijn
  • olijfolie
  • eventueel knoflookolie

Bereiding

  • Verwarm de over voor op 200 graden
  • Snipper de ui en bak deze in olijfolie in een hapjespan of braadpan.
  • Snijd de champignons in stukjes en bak mee met de uien.
  • Hak of pers de knoflook en bak mee.
  • Bak de risotto een paar minuten mee.
  • Schil en ontpit de pompoen. (schillen van flespompoen gaat gemakkelijk met een dunschillertje)
  • Snijd de helft van de pompoen in blokjes en bak even mee met de risotto.
  • Voeg 200 ml wijn en 400 ml water toe
  • Voeg het bouillonblokje en wat versgemalen peper toe.
  • Breng aan de kook en zet het vuur zacht.
  • Rooster de rest van de pompoen:
    • Snijd de pompoen in plakken (zeg 1,5 cm dik)
    • Bekleed een bakblik met bakpapier
    • Leg de pompoenplakken erop
    • Bestrijk met wat (knoflook)olie.
      Je kunt kant-en-klare knoflookolie gebruiken of wat knoflook aan olijfolie toevoegen. Of gebruik gewoon olijfolie zonder knoflook.
    • Bestrooi met wat peper en zout en flink wat rozemarijn.
    • Bak in de over op 200gr tot de pompoen gaar is. Dit duurt 20 tot 30 minuten.
  • Laat het risottomengsel koken totdat de risotto goed gaar is en de pompoen zacht. Dit duurt ongeveer een half uur. Roer tussendoor om aanbranden te voorkomen. Als het water te snel opraakt voeg je wat toe.
  • De pompoen mag tot moes. Plet of prak deze eventueel nog een beetje.
  • Roer de kaas erdoor. Zodra die gesmolten is, is het klaar.
  • Breek de noten in stukjes en bak die even knapperig in een droge koekenpan.
  • Verdeel de risotto over de  borden.
  • Snijd de geroosterde pompoen in stukken en verdeel (met de rozemarijn) over de risotto.
  • Strooi de noten erover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *