Ovenschotel met pompoen

Heerlijke ovenschotel met pompoen, aardappel en gehakt.

Ingrediënten

Voor 2 personen
Exacte hoeveelheden en verhoudingen niet belangrijk, is maar een indicatie.

  • 1kg zoete pompoen
    Mijn hele pompoen woog zo’n 1300 incl schil, zaadjes e.d.
  • 350-400 gr aardappels
  • 175 gr rundergehakt
  • 2 uien
  • 1 courgette
  • 85 gr geraspte oude kaas (of Parmezaan, of…)
  • 40 gr boter
  • 40 gr bloem
  • Melk
  • Knoflook (4 tenen)
  • Cayennepeper
  • Gemalen korianderkorrels
  • Verse koriander
  • Olie of boter om in te bakken en de ovenschaal in te vetten

Bereiding

Let op, meerdere stappen tegelijk, dus lees eerst even helemaal door.

Verwarm eventueel de oven voor op ongeveer 200 graden.
Afhankelijk van de timing kun je ook later alleen de gril voorverwarmen voor het gratineren van de bovenkant, als de rest van de ingrediënten al gaar en warm is.

Bereid de verschillende lagen:

  • Aardappels
    • Schil de aardappels en snijd in plakken.
    • Kook tot ze net gaar zijn, maar nog mooi stevig
  • Pompoen
    • Schil de pompoen en snijd deze in stukken.
    • Doe de pompoen in een pan met een klein laagje water en kook deze tot hij helemaal zacht is.
    • Druk de pompoen een beetje tot moes (helemaal pureren kan ook) en voeg wat cayennepeper, gemalen koriander, zout en verse korianderblaadjes toe.
  • Bechamelsaus
    • Boter smelten
    • Beetje bij beetje bloem erbij tot het 1 geheel is zonder klontjes, paar minuten laten garen
    • Beetje bij beetje verdunnen met melk, blijven roeren.
    • Zachtjes een beetje koken zodat het nog wat verder indikt, nog wat melk toevoegen tot gewenste dikte
    • Deel van de kaas erdoor smelten. Houd genoeg over voor bovenop de ovenschotel.
  • Gehaktmengsel
    • Snijd de uien in stukjes
    • Fruit de uien
    • Bak gehakt mee
    • Pers de knoflook en bak mee
    • Breng op smaak met gemalen koriander, cayennepeper en wat zout.
  • Courgette
    • Snijd de courgette in plakken en bak of kook gaar. (eventueel toevoegen aan het gehakt, de pompoen of de aardappels.) Op een bakblik in de over kan ook.

Maak de ovenschotel

  • Vet de ovenschaal in
  • Vul de ovenschaal met lagen
    • Gehaktmengsel
    • Helft van de pompoen
    • Aardappelplakken
    • Courgetteplakken
    • Helft van de bechamelsaus
    • Rest van de pompoen
    • Rest van de bechamelsaus
    • Laagje kaas
  • Als alles al gaar en warm is: gratineer onder de gril tot de kaas gesmolten en bruin is.
    Anders: bak gaar in de oven, gebruik eventueel de gril erbij om bovenkant te gratineren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *