Rijst met zoetzure saus (zowel vegetarisch als met vlees)

Gemakkelijk, snel en erg lekker. Ik heb de ingrediënten (behalve koriander) voor de vegetarische variant eigenlijk altijd in huis, dus ook handig als ik moet improviseren.
Heel geschikt om voor grote groepen te maken.

Ingrediënten

  • 1 pot Atjar Tjampoer
  • 3 kleine blikjes Tomatenpuree
  • 1 blik Ananas (stukjes)
  • 1 Banaan
  • 150 a 200 gram Rijst
  • 1 zakje Cashewnoten
  • Gember (vers of poeder)
  • Ketjap (zoet)
  • Olijfolie
  • 300 gram Varkensvlees (optioneel)
  • Knoflook (optioneel)
  • Verse koriander (optioneel maar echt een aanrader)

Bereiden

Als je het met vlees maakt:


Het is nu voor 3 personen

  • Snijd het vlees in blokjes en marineer het in een mix van ketjap, knoflook en djahé
  • Liefst minstens een uur laten staan, maar als je haast hebt kun je na een kwartiertje ook wel aan de slag.
  • Dan onderstaande recept volgen. Voordat je de tomatenpuree toevoegt bak je eerst het vlees in de olijfolie
  • Als het (bijna) gaar is volg je het recept verder

Vegetarisch

  • Je kunt meteen de rijst gaan klaarmaken, want de saus is heel snel klaar
  • Verhit een beetje olie in de pan en voeg de tomatenpuree toe
  • Voeg de atjar toe, maar bewaar een deel van het vocht (anders wordt de saus te zuur)
  • Voeg de ananasstukjes toe (sap bewaren)
  • Geheel goed verwarmen
  • Banaan in plakjes erdoor
  • Zoet-zuur verhouding regelen. Volg je eigen smaak. Niet zoet genoeg? Voeg wat ketjap toe. Als je het zoeter wilt hebben, maar niet meer ketjapsmaak, dan ananassap gebruiken. Toch wat meer zuur? Gebruik het sap van de atjar.
  • En nu lekker op smaak maken met gember.
  • Op t laatst gesneden koranderblaadjes erdoor en nog even doorroeren,
  • Verhit olie in een koekenpan
  • Bak de cashewnoten hier even in.

De noten blijven het lekkerst als je ze warm serveert. Pas op je bord over de saus strooien, zodat ze niet zacht worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *