Soesjes met ijs en karamelsaus

Deze soesjes zijn gevuld met ijs! Je kunt ze gemakkelijk zelf maken.
Je kunt dit ook van tevoren bereiden en een tijdje bewaren.

Ingrediënten

Het oog wil ook wat…

Voor ongeveer 12 soesjes

Soesjes

50 gr roomboter – 60 gr bloem – 1 el kristalsuiker – 2 eieren – 150 ml water – ietsje zout

Saus

Zie recept karamelsaus
Dit wordt erg veel saus,  je kunt ook de helft van de hoeveelheden nemen. Maar wat saus overhouden is ook niet verkeerd, altijd lekker over iets anders…

IJs

IJs koop ik gewoon. Ik neem kaneelijs van de AH. Maar goed vanilleijs moet ook heel lekker zijn. Ik weet de exacte hoeveelheid niet die je nodig hebt, maar minder dan een halve liter.

Je kunt natuurlijk ook vullen met slagroom, koop dan gewoon een spuitbus.

Bereiding

Soesjes

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Meng water, boter en zout in een pan en verwarm op laag vuur totdat de boter smelt.
  • Vuur ietsje hoger zetten en de bloem in 1x toevoegen, meteen goed roeren.
  • Suiker erdoor.
  • Tijdje verwarmen en ondertussen goed roeren tot het deeg glad en glanzend is en gemakkelijk loslaat van de pan.
  • Even laten afkoelen.
  • De eieren er beetje bij beetje doorroeren.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Maak toefjes van het beslag, iets kleiner dan soesjes (ze worden nog groter bij het bakken). Je kunt een spuitzak met grote mond gebruiken, maar ik doe het zelf met een lepel.
  • De soesjes met een natte vinger mooi rond maken.
  • Bakken tot ze goed bruin en stevig zijn. (ongeveer 20 minuten)
  • Uit de oven halen en op een rek leggen om af te koelen.

Saus

Zie recept karamelsaus

Vullen met ijs

  • Haal het ijs van tevoren uit de vriezer zodat het een beetje zacht wordt. (half uurtje in de koelkast)
  • Snijd de onderkant van de soesjes voorzichtig los, klap ze open en vul ze met ijs. Snel doorwerken zodat ze weer in de vriezer kunnen.

Tips

  • Geen stress als je soesjes inzakken als ze uit de oven komen. Bij het vullen worden ze wel weer bol. Volgende keer iets langer of harder bakken. Als ze rondom knapperig zijn blijven ze mooi in vorm.
  • Je kunt de soesjes ook vullen met een spuitzak als je die hebt. Ik heb dat niet geprobeerd. Opensnijden en weer dichtklappen gaat prima. Met een spuitzak of bij gebruik van slagroom uit een spuitbus hoef je de soesjes natuurlijk niet open te snijden.

Bewaren

  • Volgens Gordon Ramsay kun je de lege soesjes – luchtdicht afgesloten – 2 dagen bewaren als je wilt. (ik heb t niet geprobeerd).
  • De saus kun je volgens hem ook 2 dagen van tevoren maken. Je kunt m opwarmen in de magnetron en dan even roeren.
  • De gevulde soesjes moet je – goed ingepakt – zelfs een week kunnen bewaren in de vriezer.

Bron

Recept van Gordon Ramsay in het Engelse blad GoodFood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *