Bananen-vijgenbrood (met gember)

Heel lekker en gezond. En heel geschikt als voeding voor het sporten. Tijdens een meerdaagse trektocht door de bergen heb ik hier enorm van genoten. Ook leuk: je kunt lekker creatief aan de slag met je eigen favoriete ingrediënten.

Ingrediënten

Voor 1 cake, ik snijd hier 12 of 13 plakken van.

Voor mij was dit een experimenteel baksel. Het was zo ontzettend lekker, dat ik ‘m meteen nog een keer gemaakt heb met exact dezelfde ingrediënten. Maar een volgende keer gooi ik er vast weer andere dingen bij.
Gebruik deze ingrediënten en hoeveelheden als basis voor je eigen experiment.

  • 2 bananen
  • 5 gedroogde vijgen
  • 4 bolletjes stemgember
  • 35 gr pecannoten
  • 100 gr boekweitmeel
  • 70 gr havermoutvlokken
  • 30 gr amandelmeel
  • 2 eieren + 1 dooier
  • 8 gr bakpoeder
  • Een paar theelepels kaneel
  • Klein beetje gemalen kruidnagel
  • Klein beetje kardemom
  • Klein beetje zout

Bereiding

Ik maak zelf het beslag in een keukenmachine. Je kunt natuurlijk ook zelf goed roeren.

  • Verwarm de oven voor op 170 gr
  • Prak de bananen fijn en doe in een kom
  • Snijd de vijgen fijn en voeg toe
  • Hak de pecannoten in stukjes en voeg toe
  • Voeg alle meel, havermout en bakpoeder toe en zet de mixer aan
  • Voeg de eieren toe en meng alles goed
  • Maak op smaak met de specerijen
  • Bekleed een kleine cakevorm met bakpapier en vul met het beslag
  • Ongeveer 45 minuten in de oven

Het is warm nog het allerlekkerst…. dus je kunt meteen proeven.

Tips

  • Deze koek bevat alleen natuurlijk suikers, bijvoorbeeld uit de banaan. Behalve dan de gember. In stemgember is aardig wat suiker toegevoegd. Ik vind dat zelf geen probleem, maar wil je geen geraffineerde suikers, dan kun je beter een andere smaakmaker kiezen. (dat geldt natuurlijk ook als je gember niet lekker vindt, het is best een opvallende smaak)
  • De eierdooier: dat is omdat ik tijdens mijn experiment toevallig nog een eierdooier had (het eiwit had ik ergens anders voor gebruikt). Dus geen hogere bak-kunde 😉
  • In plaats van kaneel en nog wat specerijen kun je ook koek/speculaaskruiden gebruiken
  • Wat ideeën voor andere ingrediënten die ik zelf wel eens wil proberen: cranberries, rozijnen, dadels, hazelnoten, kokos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *